Sukuvaakuna

Nääpän sukuvaakuna-ajatuksen isänä on ollut Terho Nääppä. Aiheita sukuvaakunalle etsittiin aluksi nimen perusteella, mutta linkittyminen suvun historiaan tuntui sopivammalta.

Nääpällä on aikanaan ollut kolme taloa, joista yksi toimi päätilana. Näitä taloja kuvaavat vaakunassa olevat kolme kotkanpäätä. Kotkan päät tulevat ruotsalais-saksalaisesta sanasta "nokka." Kypärän muoto periytyy porvarisvaakunasta ja kypäränkoristeena käytetään tuulimyllyä. Nääpän talossa oli tuulivoimalla toimiva vesijohto, johon tarvittiin tuulimyllyä.

Vaakunakilven värinä on punainen. Värillä korostetaan suvun olevan peräisin Hämeestä ajalta, jolloin Häme oli vielä herttuakunta. Metallivärinä vaakunassa käytetään kultaa.

sukuvaakuna

Nääpän vaakuna Suomen Heraldisen seuran rekisteriin

Vaakunan rekisteröintiä haettiin Suomen Heraldiselta seuralta. Monien luonnosten jälkeen lopullinen sukuvaakuna hyväksyttiin seuran rekisteriin 11.11.1996 numerolla 749.

Vaakunan käyttöoikeus on Nääppä-suvulla. Sukumaksun suorittaneet ovat voineet tilata vaakunaa värillisenä. Vaakunan pohjalta on teetetty myös sukuviiri.

Vaakunaselitys:
Punaisella kilvellä kolme kultaista kotkan päätä 2 + 1.
Kypärä, suljettu kypäränpeite ja lakipunos punaista ja kultaa.
Kypäränkoristeena punainen kultasiipinen tuulimylly.
Vaakunan ovat suunnitelleet Mirva Laaksonen ja Terho Nääppä.